Kostenkoper

"Kosten koper" (k.k.) is een term die gebruikt wordt in de Nederlandse vastgoedmarkt om aan te geven dat de koper van een woning of ander vastgoed de bijkomende kosten voor zijn rekening neemt. Deze kosten zijn bovenop de koopprijs van de woning en omvatten een aantal specifieke uitgaven die noodzakelijk zijn om het eigendom officieel over te dragen van de verkoper naar de koper. De belangrijkste componenten van kosten koper zijn:

  1. Overdrachtsbelasting: Een belasting die betaald wordt over de overdracht van het eigendom van de woning. Tot en met 2020 was dit tarief standaard 2% van de koopsom van de woning, maar vanaf 2021 kunnen er voor verschillende doelgroepen verschillende tarieven gelden.
  2. Notariskosten voor de leveringsakte: Dit zijn de kosten voor de notaris om de overdracht van de woning officieel te maken en de nieuwe eigenaar in te schrijven in het Kadaster. De notaris voert ook de benodigde controles uit en zorgt voor de opmaak en ondertekening van de akte van levering.
  3. Kadasterkosten: Dit zijn de kosten voor het inschrijven van de woning op naam van de koper in het openbare register van het Kadaster. Het Kadaster registreert gegevens van onroerend goed en de geografische ligging daarvan in Nederland.
  4. Notariskosten voor de hypotheekakte: Als er een hypotheek wordt afgesloten voor de aankoop van de woning, dan zijn er ook notariskosten verbonden aan het opstellen en inschrijven van de hypotheekakte.

 

Eventueel kunnen er nog andere kosten onderdeel uitmaken van kosten koper, zoals advies- en bemiddelingskosten voor het krijgen van een hypotheek, taxatiekosten (voor het bepalen van de waarde van de woning voor de hypotheek), en makelaarskosten (indien de koper een aankoopmakelaar inschakelt). Het is belangrijk om op te merken dat niet alle bijkomende kosten altijd onder de noemer kosten koper vallen; sommige kosten, zoals de makelaarskosten voor de verkoper, zijn voor rekening van de verkoper.

Bij 026 Notariaat begrijpen we dat de aankoop van een woning een grote stap is en dat de bijkomende kosten koper soms voor onverwachte verrassingen kunnen zorgen. Daarom staan wij klaar om u door dit proces te begeleiden. Ons team van ervaren notarissen biedt heldere uitleg en transparante tarieven, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Wij zorgen ervoor dat alle juridische zaken rondom de aankoop van uw woning zorgvuldig en correct worden afgehandeld, inclusief de berekening van de kosten koper.

Bent u klaar om de volgende stap te zetten in de aankoop van uw woning, of heeft u nog vragen over de kosten koper?  Contacteer ons vandaag nog om een afspraak te maken. Samen zorgen we ervoor dat u goed geïnformeerd bent en met vertrouwen de aankoop van uw droomhuis tegemoet kunt zien.