Wonen & hypotheek

Gaat u een huis kopen of verkopen? Of erft u een huis? Dan komt daar veel bij kijken. 

Wat moet u regelen en waar moet u op letten? Lees meer over:

Het kopen van een huis is een van de belangrijkste beslissingen in uw leven en brengt veel verplichtingen en risico’s met zich mee. Deze risico’s kunnen grotendeels worden voorkomen door een juridisch solide koopakte, die essentieel is voor de levering van het huis. Een voorlopige koopakte is bindend; mondelinge afspraken zijn niet geldig bij de koop van een huis. Een schriftelijke koopovereenkomst is noodzakelijk en biedt bescherming tegen professionele partijen. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft u drie dagen bedenktijd. Wilt u daarna annuleren, dan kan dit leiden tot boetes of schadevergoeding. Om te voorkomen dat de verkoper het huis alsnog aan een ander verkoopt, is het aan te raden de koopovereenkomst officieel te laten registreren. 

Woning kopen

Koopwoning en Gebreken: wat u moet weten

Bij het kopen van een huis is het cruciaal dat de woning normaal te gebruiken is. Als u gebreken ontdekt, kunnen deze uw gebruik van de woning belemmeren, en mogelijk kunt u de verkoper hiervoor verantwoordelijk stellen.

Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van een woning is overdrachtsbelasting verschuldigd van minimaal 2%.

Met uw partner een huis kopen

Wanneer u samen met uw partner een woning aanschaft, is het van groot belang om duidelijke afspraken te maken. Lees hoe je dit het best notarieel kunt vastleggen.

Kostenkoper

Bij de aankoop van een woning in Nederland kom je vaak de term ‘kosten koper’ (k.k.) tegen. Kosten koper verwijst naar de bijkomende kosten die de koper moet betalen bovenop de aankoopprijs van de woning.

Woning verkopen

Informatieplicht en Aansprakelijkheid voor verkopers

Kosten verkoper

Staat u op het punt uw huis te verkopen? Ontdek hoe 026 Notariaat u kan bijstaan in het proces, van hypotheekvrij opleveren tot de notariële overdracht. Neem contact op voor deskundig advies en een zorgeloze verkoopervaring.

Woning erven

Erfenis van een woning

Als u een woning erft, komt daar veel bij kijken. Hoe gaat het met de verkoop?