Overheid wil zzp’ers misschien verplichten te verzekeren

In de politiek wordt er gesproken over het voor zzp’ers verplichten om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit geeft ze meer zekerheid van inkomsten als ze door ziekte of een ongeval niet meer kunnen werken, maar niet alle zzp’ers zien hier het voordeel van in. Sommige zelfstandigen hebben er namelijk bewust voor gekozen om zich niet te verzekeren.

Het zelf geld sparen of niet verzekeren kan voor sommige zzp’ers voordeliger zijn, bijvoorbeeld zelfstandigen die vanuit huis/ vanuit de stoel kunnen werken. In het geval van een ongeval kunnen ze dan wellicht gewoon doorwerken. Anderen houden liever zelf rekening met arbeidsongeschiktheid door elke maand geld apart te leggen en te sparen, voor het geval ze het later nodig hebben. Het voordeel hiervan is dat als ze nooit arbeidsongeschikt raken ze voor hun pensioen een aardig potje over houden, geld dat anders over de jaren betaald was aan de verzekeringsmaatschappij.

Daarnaast kunnen zzp’ers minder kosten/salaris in rekening brengen bij klanten als ze minder vaste maandlasten hebben, iets wat ze weer meer werk kan opleveren. Maar dit kan ook voor oneerlijke concurrentie zorgen. Wellicht is dat ook een reden waarom de politieke partijen CDA, PvdA, GroenLinks, de ChristenUnie en Denk voor de verplichte verzekering zijn, of er in ieder geval over willen praten. D66 is het er niet mee eens en pleit voor vrijheid voor zzp’ers om individueel deze keuze te maken.

Vooralsnog ziet het er naar uit dat zzp’ers nog even zelf moeten beslissen of ze zich verzekeren of niet. Tot nu toe hield de VVD alles tegen wat te maken had met het geven van meer zekerheid (en verplichtingen) aan zzp’ers.