Trouwen

Trouwen in Nederland betekent officieel je relatie vastleggen, waarbij de wet automatisch zaken voor je regelt.

Sinds 1 januari 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen, wat inhoudt dat bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk verwerft samen zijn. Erfenissen en schenkingen blijven echter persoonlijk, tenzij anders aangegeven. Trouwde je vóór 2018 zonder huwelijkse voorwaarden, dan viel je automatisch onder de algehele gemeenschap van goederen, wat onveranderd blijft onder de nieuwe wet.

Wil je zelf bepalen wat samen wordt gedeeld en wat persoonlijk blijft, dan kun je kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Deze stel je op bij de notaris. Een goede administratie van je persoonlijke bezittingen is essentieel, omdat je anders bij een scheiding deze bezittingen mogelijk moet delen.

Bij internationale situaties, zoals een buitenlandse partner of verblijf in het buitenland, kan het recht van een ander land van toepassing zijn op je huwelijk. Een korte test kan uitwijzen of dit voor jou geldt.

Trouwen en geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar, met als voornaamste verschillen dat je bij een huwelijk het jawoord geeft en een huwelijk alleen via de rechter beëindigd kan worden.

Klaar om in het huwelijksbootje te  stappen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we ervoor dat jullie toekomst samen juridisch goed geregeld is.