Geregistreerd partnerschap

Kiezen voor een geregistreerd partnerschap biedt een officiële status aan uw relatie zonder te trouwen, waarbij de wet automatisch belangrijke zaken regelt.

Sinds 1 januari 2018 valt een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden onder de beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat bezittingen en schulden verkregen tijdens het partnerschap gemeenschappelijk zijn, met uitzondering van erfenissen en schenkingen die persoonlijk blijven, tenzij anders bepaald.

Als u voor 2018 een partnerschap bent aangegaan zonder voorwaarden, viel dit onder de algehele gemeenschap van goederen, wat ongewijzigd blijft ondanks de nieuwe wetgeving.

Voor degenen die specifieke zaken zelf willen regelen, zoals de verdeling van bezittingen en schulden, kan dit via partnerschapsvoorwaarden bij de notaris worden vastgelegd.

Bij internationale situaties kan het recht van een ander land van toepassing zijn op uw partnerschap, wat van belang is om na te gaan, vooral omdat niet alle landen een geregistreerd partnerschap erkennen.

Het voornaamste verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk is dat bij partnerschap het uitspreken van het jawoord niet nodig is en dat de beëindiging ervan, afhankelijk van de situatie, ook bij een notaris of advocaat kan plaatsvinden, tenzij er minderjarige kinderen zijn of onenigheid bestaat. Een partnerschap kan naar een huwelijk worden omgezet, maar niet andersom, en de internationale erkenning van een partnerschap kan variëren.

Klaar om de volgende stap te zetten in jullie relatie met zekerheid en vertrouwen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek over het geregistreerd partnerschap. Samen zorgen we ervoor dat jullie toekomst samen juridisch goed geregeld is.