Erfenis aanvaarden of niet

Als erfgenaam heeft u de keuze hoe u omgaat met uw deel van de erfenis, met elke keuze die u maakt over aanvaarding of verwerping, staan daar specifieke verantwoordelijkheden tegenover. Bij aanvaarding draagt u de verantwoordelijkheid voor eventuele schulden van de overledene, wat weer invloed kan hebben op uw persoonlijke financiële situatie, inclusief uitkeringen of toeslagen.

Er zijn drie opties beschikbaar:

  1. Zuiver aanvaarden: Door de erfenis zuiver te aanvaarden, neemt u (samen met andere erfgenamen die dit ook doen) de verantwoordelijkheid op u voor alle schulden.
  2. Beneficiair aanvaarden: Deze vorm van aanvaarden beschermt u tegen het risico van het uit eigen zak moeten voldoen aan schulden.
  3. Verwerpen: U ziet af van uw deel van de nalatenschap en draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele schulden.

Animatie: 'Beneficiair aanvaarden van een erfenis' Ontdek in de animatie hoe beneficiair aanvaarden werkt (1:19 min)

Moment van keuze

Over het algemeen maken erfgenamen hun keuze binnen drie maanden na het overlijden, een periode die vaak genoeg inzicht geeft over de financiële situatie van de nalatenschap, en of de bezittingen opwegen tegen de schulden. Schuldeisers kunnen na deze periode aanspraak maken op de nalatenschap.

Risico van onbedoeld zuiver aanvaarden

Wees voorzichtig met het onbedoeld zuiver aanvaarden van een erfenis door gedrag dat u als erfgenaam profileert, zoals het meenemen van waardevolle bezittingen of het gebruik van de gezamenlijke rekening.

Impact op financiële steun

Een erfenis kan gevolgen hebben voor uw financiële steun, zoals bijstand, zorgtoeslag, studiebeurs, of huurtoeslag, en dient gemeld te worden. Een pensioen of AOW wordt hierdoor niet beïnvloed.

Minderjarige erfgenamen

Minderjarige erfgenamen hebben de keuze tussen beneficiair aanvaarden en verwerpen om hen tegen eventuele schulden te beschermen.

Staat u voor de belangrijke beslissing hoe u een erfenis wilt aanvaarden of verwerpen? Bij 026 Notariaat begrijpen we hoe ingewikkeld en overweldigend deze keuzes kunnen zijn.

Onze ervaren notarissen staan klaar om u te adviseren over de verschillende opties en de gevolgen daarvan voor uw financiële situatie, inclusief uitkeringen en toeslagen. Wij bieden heldere uitleg en ondersteuning om ervoor te zorgen dat u de keuze maakt die het beste bij uw persoonlijke omstandigheden past.